• pęczek bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • kawałek utartego sera parmezan – podobnej ilości jak orzeszki
  • 1/4 szklanki oliwy [dla urozmaicenia można użyć oliwy truflowej lub chili albo też oleju z awocado]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • curry
  • przyprawa turecka
  • przyprawa ormiańska basturma
  • przyprawa do kurczaka
  • sok z 1 całej cytryny
  • 3 łyżki oliwy

W pierwszej kolejności należy przygotować pesto miksując ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Odstawić na bok do przegryzienia się smaków. Następnie należy przejść do zrobienia marynaty do kurczaka mieszając wszystkie przyprawy z oliwą i cytryną. Przygotowaną marynatą należy natrzeć ponakrawane piersi z kurczaka i odstawić na 2h do marynowania. Po tym czasie piersi upiec w piekarniku [polecam airfryer’a]. Gotowe mięso serwować polane wcześniej przygotowanym pesto oraz z dodatkiem bagietek czosnkowych.