Składniki :
Zielone pesto :
- pęczek bazylii
- garść orzeszków piniowych
- kawałek utartego sera parmezan – podobnej ilości jak orzeszki
- 1/4 szklanki oliwy [dla urozmaicenia można użyć oliwy truflowej lub chili albo też oleju z awocado]
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka :
- sól, pieprz
- papryka ostra
- papryka wędzona
- papryka słodka
- curry
- przyprawa turecka
- przyprawa ormiańska basturma
- przyprawa do kurczaka
- sok z 1 całej cytryny
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować pesto miksując ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Odstawić na bok do przegryzienia się smaków. Następnie należy przejść do zrobienia marynaty do kurczaka mieszając wszystkie przyprawy z oliwą i cytryną. Przygotowaną marynatą należy natrzeć ponakrawane piersi z kurczaka i odstawić na 2h do marynowania. Po tym czasie piersi upiec w piekarniku [polecam airfryer’a]. Gotowe mięso serwować polane wcześniej przygotowanym pesto oraz z dodatkiem bagietek czosnkowych.