• 10 pomidorów przekrojonych na połówki
  • 2 fenkuły pokrojone w grube kawałki
  • 2 cebule pokrojone w grube kawałki
  • 1 główka czosnku
  • oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy chili
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • ryż długoziarnisty do podania
  • 1 łyżka masła
  • tarty parmezan do podania

Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę, wino, przyprawy, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, całość wymieszać aż zacznie pachnieć czosnkiem i odstawić na bok. Warzywa wymieszać na blasze i polać mieszanką z patelni. Dokładnie wymieszać, dosolić do smaku i wstawić do pieczenia w 180*C na 20-30 minut aż warzywa będą miękkie ale nie będą się rozpadać. Podawać z ryżem i parmezanem.