Składniki :
- 10 pomidorów przekrojonych na połówki
- 2 fenkuły pokrojone w grube kawałki
- 2 cebule pokrojone w grube kawałki
- 1 główka czosnku
- oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki oliwy chili
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- ryż długoziarnisty do podania
- 1 łyżka masła
- tarty parmezan do podania
Wykonanie :
Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę, wino, przyprawy, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, całość wymieszać aż zacznie pachnieć czosnkiem i odstawić na bok. Warzywa wymieszać na blasze i polać mieszanką z patelni. Dokładnie wymieszać, dosolić do smaku i wstawić do pieczenia w 180*C na 20-30 minut aż warzywa będą miękkie ale nie będą się rozpadać. Podawać z ryżem i parmezanem.