Składniki :
- 15 podzielonych skrzydełek z kurczaka [lotki całkowicie odcinamy i przeznaczamy np na bulion na sosy]
- 3 średniej wielkości cukinie
- sól, pieprz, przyprawa ”basturma”, płatki chili mielone, przyprawa do grillowanych warzyw lub do mięsa z grilla
- 4 łyżki oliwy z chili
Wykonanie :
Skrzydełka wymieszać dokładnie z solą, połową oliwy, basturmą i odstawić do marynowania na 2h. Cukinie pokroić w plasterki, wymieszać z resztą oliwy, solą, pieprzem, płatkami chili i przyprawą grillową. Na blasze rozłożyć plasterki cukinii a na nich skrzydełka i piec razem na mocno rumiano obracając mięso i mieszając lekko cukinię w trakcie pieczenia dwa razy. Warzywa i mięso finalnie powinny być zrumienione i dobrze przepieczone. Podawać z ziemniakami [można je również upiec]