• 6 udek z kurczaka
  • 2 kg małych pieczarek lub dużych pokrojonych na połówki lub na 3 części
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, 1 łyżka sosu wooster
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 5 dużych ziemniaków pokrojonych w grube plasterki

Udka przyprawić solą, pieprzem i sosem wooster a następnie na maśle z oliwą mocno obsmażyć z obu stron. Następnie mięso zdjąć z patelni a wrzucić na nią pieczarki. Smażyć 5 minut na dużym ogniu często mieszając. Dodać mascarpone, czosnek, rosół i suszone grzyby. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, doprawić. Do naczynia żaroodpornego nalać 1 łyżkę wazową sosu, ułożyć warstwę z ziemniaków a następnie 3 udka. Ponownie polać wazówką sosu, ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i ponownie 3 udka. Na koniec zalać resztą sosu i pod przykryciem wstawić do pieczenia w 180*C na 45 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie [lub folię aluminiową] i piec jeszcze 15-20 minut. Po upływie czasu sprawdzić czy ziemniaki i mięso są gotowe. W razie konieczności piec kolejne 15 minut.