Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 4 szklanki fasolki szparagowej
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa ;;basturma”, ostra, słodka i wędzona papryka, curry
Wykonanie :
W małej miseczce wymieszać trzepaczką sok z cytryny ze wszystkimi przyprawami, czosnkiem, 4 łyżkami oliwy a następnie nasmarować kurczaki dokładnie z obu stron. Piec udka w piekarniku na rumiano i do całkowitej miękkości mięsa. W osolonej wodzie ugotować fasolkę. Na maśle podsmażyć lekko osolone i pokrojone na połówki pieczarki, dodać ugotowaną fasolkę i dusić chwilę razem by smaki się połączyły. Podawać z pieczonymi kurczakami.