Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 10 dużych ziemniaków
Dodatki do piure :
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka uprażonego sezamu
- 1 łyżeczka masła
- 1 duża cebula posiekana drobno i usmażona na rumiano na oleju kokosowym
- sól, płatki chili
Marynata do kurczaków :
- 2 upieczone główki czosnku wyciśnięte i zmiażdżone widelcem
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, chili
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- kilka łyżek wody do rozrzedzenia pasty
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Marynata nie powinna być zbyt gęsta by łatwo się nią nacierało kurczaki. Gdy będzie gotowa – natrzeć mięso bardzo dokładnie z każdej strony i albo odstawić do marynowania na kilka godzin albo od razu włożyć do pieczenia do piekarnika. Mięso piec w 180*C na rumiano często obracając. Następnie przygotować piure gotując ziemniaki. Gdy będą ugotowane należy dodać przygotowane wcześniej składniki i dokładnie całość ubić aż piure będzie mocno klejące i gładkie. Podawać z kurczakami i sałatkami.