• 4 udka z kurczaka
  • 10 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża cebula posiekana drobno i usmażona na rumiano na oleju kokosowym
  • sól, płatki chili
  • 2 upieczone główki czosnku wyciśnięte i zmiażdżone widelcem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, chili
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • kilka łyżek wody do rozrzedzenia pasty

W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Marynata nie powinna być zbyt gęsta by łatwo się nią nacierało kurczaki. Gdy będzie gotowa – natrzeć mięso bardzo dokładnie z każdej strony i albo odstawić do marynowania na kilka godzin albo od razu włożyć do pieczenia do piekarnika. Mięso piec w 180*C na rumiano często obracając. Następnie przygotować piure gotując ziemniaki. Gdy będą ugotowane należy dodać przygotowane wcześniej składniki i dokładnie całość ubić aż piure będzie mocno klejące i gładkie. Podawać z kurczakami i sałatkami.