Składniki :

  • młode ziemniaki
  • opakowanie białego sera
  • koperek
  • oregano
  • sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, czubryca czerwona i zielona
  • młoda biała kapusta
  • mały kawałek chudego boczku
  • masło
  • olej
  • 2 cebule
  • maślanka
  • 4 duże ząbki czosnku

Wykonanie :

Ziemniaki porządnie wyszorować, lekko ponacinać i ugotować w skórkach w osolonej wodzie.
Kurczaki przyprawić wszystkimi przyprawami i odstawić do zamarynowania na 3h.
Jedną cebulę pokroić drobno, dodać przeciśnięty czosnek, oregano, 1/3 koperku, trochę maślanki, sól, pieprz i ser.
Dokładnie wymieszać.
Kapustę pokroić drobno i dusić na maśle z posiekaną resztą koperku.
Boczek pokroić drobno i podsmażyć razem z posiekaną drugą cebulą a następnie dodać do kapusty.
Całość przyprawić i dusić aż kapusta zmięknie.
Na oleju z masłem obsmażyć bardzo mocno kurczaki z obu stron obracając je kilka razy a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości i będzie zupełnie miękkie.
Podawać kurczaki z kapustą a ziemniaki polane ”cacykami”.