Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 10 dużych ziemniaków
  • 8 dużych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • oregano, tymianek, bazylia
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka, curry, kurkuma, sumak, zatar
  • sok z pomarańczy
  • mąka

Wykonanie :

Oliwę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, ziołami, połową soku z pomarańczy i nasmarować kurczaki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaki na rumiano z obu stron. Kurczaki po usmażeniu zdjąć z patelni i na tłuszcz po smażeniu dodać wino, resztę soku z pomarańczy, sól, pieprz, ocet a następnie gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką. Ziemniaki pokroić w grube kostki, cebulę również pokroić w grube kawałki. Pomidory pokroić na cztery części. Czosnek pozostawić w całych ząbkach. Na blasze wymieszać sos z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Ułożyć między warzywami z sosem podsmażone mięso i piec całość w 180*C aż warzywa i mięso będzie gotowe.