Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 10 dużych ziemniaków
- 8 dużych pomidorów
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- oregano, tymianek, bazylia
- łyżka octu z czerwonego wina
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka, curry, kurkuma, sumak, zatar
- sok z pomarańczy
- mąka
Wykonanie :
Oliwę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, ziołami, połową soku z pomarańczy i nasmarować kurczaki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaki na rumiano z obu stron. Kurczaki po usmażeniu zdjąć z patelni i na tłuszcz po smażeniu dodać wino, resztę soku z pomarańczy, sól, pieprz, ocet a następnie gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką. Ziemniaki pokroić w grube kostki, cebulę również pokroić w grube kawałki. Pomidory pokroić na cztery części. Czosnek pozostawić w całych ząbkach. Na blasze wymieszać sos z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Ułożyć między warzywami z sosem podsmażone mięso i piec całość w 180*C aż warzywa i mięso będzie gotowe.
