Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 3 pory posiekane w krążki
  • rozmaryn i tymianek
  • sól i pieprz
  • butelka [1l] dobrego cydru
  • puszka białej fasoli
  • małe opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mascarpone
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • mąka

Wykonanie :

Kurczaki przyprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i ziołami a następnie obsmażyć na maśle z oliwą na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu usmażyć pory i cebulkę. Następnie wlać cydr, dodać mascarpone, fasolę, pokrojony drobno ser pleśniowy, sól i pieprz i całość gotować na średnim ogniu 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku jeśli to konieczne i włożyć obsmażone wcześniej kurczaki. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sos na koniec lekko zagęścić. Podawać z ziemniakami piure.