Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 3 pory posiekane w krążki
- rozmaryn i tymianek
- sól i pieprz
- butelka [1l] dobrego cydru
- puszka białej fasoli
- małe opakowanie sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 4 łyżki mascarpone
- łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- mąka
Wykonanie :
Kurczaki przyprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i ziołami a następnie obsmażyć na maśle z oliwą na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu usmażyć pory i cebulkę. Następnie wlać cydr, dodać mascarpone, fasolę, pokrojony drobno ser pleśniowy, sól i pieprz i całość gotować na średnim ogniu 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku jeśli to konieczne i włożyć obsmażone wcześniej kurczaki. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sos na koniec lekko zagęścić. Podawać z ziemniakami piure.