Składniki :
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 por
- 1 główka czosnku [upieczona zawinięta w folię aluminiową]
- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano
- 3 łyżki oliwy
- 1 fenkuł
- makaron penne
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mascarpone
- pół szklanki rosołu warzywnego
Wykonanie :
Na początku należy pokroić warzywa na dość małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z oliwą a następnie upiec w 180*C na lekko rumiano. Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać zimną wodą i odstawić na bok. Następnie zrobić sos gotując rosół warzywny z mascarpone, dodać upieczony czosnek – zagnieciony na miazgę, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotować wolno aż część płynu odparuje. Następnie upieczone warzywa dodać do sosu, wymieszać dokładnie, zagrzać razem kilka minut i po sprawdzeniu smaku i doprawieniu wymieszać z makaronem. Od razu podawać.