• 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 główka czosnku [upieczona zawinięta w folię aluminiową]
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 fenkuł
  • makaron penne
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mascarpone
  • pół szklanki rosołu warzywnego

Na początku należy pokroić warzywa na dość małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z oliwą a następnie upiec w 180*C na lekko rumiano. Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać zimną wodą i odstawić na bok. Następnie zrobić sos gotując rosół warzywny z mascarpone, dodać upieczony czosnek – zagnieciony na miazgę, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotować wolno aż część płynu odparuje. Następnie upieczone warzywa dodać do sosu, wymieszać dokładnie, zagrzać razem kilka minut i po sprawdzeniu smaku i doprawieniu wymieszać z makaronem. Od razu podawać.