Składniki :

  • 2 małe cukinie
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • pół średniego selera
  • 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka
  • sos : 2 przetarte ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku i chili, 1 łyżka dobrej oliwy, 1 łyżeczka oleju i opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Warzywa pokroić – miękkie na większe kawałki a twarde na nieco mniejsze i lekko posolić. Indyka pokroić w grubsze kawałki by nie zrobił się suchy podczas pieczenia. Ze składników na sos zrobić marynatę i dodać do niej indyka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do marynowania. Następnie z marynaty wyjąć mięso a pozostałą marynatę dokładnie wmieszać w przygotowane warzywa. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu ułożyć mięso. Całość zakryć i piec 1h sprawdzając w trakcie czy warzywa są już gotowe. Podawać solo lub z dodatkiem np ryżu.