Składniki :
- 15 małych pieczarek
- słoiczek marynowanych szparagów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 duże pory
- 1 mały kalafior
Na sos :
- 3 zmiksowane na gładki sos pomidory
- 2 gałązki tymianku
- suszony tymianek
- sól, pieprz
- świeża bazylia do podania
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- 2 szklanki rosołu z kurczaka [klasycznego rosołu z niedzieli]
- 1 szalotka
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki wytrawnego wermutu
- 3 czubate łyżki mascarpone
- główka czosnku
Wykonanie :
Wszystkie warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i pieczarkami i upiec na rumiano w piekarniku uważając by ich nie spalić. W tym czasie jak warzywa się pieką zrobić sos podsmażając na maśle z oliwą posiekaną szalotkę a następnie zalać rosołem, winem, sokiem ze zmiksowanych pomidorów i wermutem. Zagotować, dodać obrane ząbki czosnku [w całości], groszek, tymianek [świeży] i gotować aż czosnek i groszek będzie gotowy. Następnie doprawić, dodać mascarpone, sok z cytryny, suszony tymianek [jeśli aromat tymianku jest zbyt słaby] i gotować dalej kolejne 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec sprawdzić smak, lekko zagęścić sos mąką i podawać z pieczonymi warzywami. Do tak upieczonych warzyw z sosem serwować pieczonego kurczaka lub stek z wołowiny.
