Składniki :
Składniki mięsne :
- 2 udka z kurczaka
- łapki kurze ? 10 sztuk
- skrzydełka kurze ? 10 sztuk
- mały kawałek wołowiny z kością
Warzywa :
- 2 opalone na czarno we frajerze cebule
- 3 marchewki
- 5 pietruszek
- 2 pory
- 1 duży seler
- 4 główki czosnku
Dodatki :
- natka pietruszki
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- ulubiony drobny makaron
Wykonanie :
Na blaszce ułożyć pokrojone wszystkie warzywa razem z czosnkiem, dodać mięso, całość obficie przyprawić solą i pieprzem a następnie piec w piekarniku w 200*C przez około 1h sprawdzając, czy nic się nie przypala. Całość powinna się ładnie zarumienić.
Następnie upieczone mięso i warzywa przełożyć do dużego garnka [przynajmniej 7 litrowego], zalać wodą, dodać przyprawy, opaloną cebulę i gotować na małym ogniu 3h. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z makaronem i natką pietruszki.