Składniki :

  • 3 grube filety z dorsza
  • 3 duże marchewki
  • 2 puszki groszku
  • sól, pieprz, curry, koperek, natka pietruszki
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka maizeny do zagęszczenia marchewki z groszkiem

Wykonanie :

Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem i curry a następnie rozłożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym tak, by płaty nie nachodziły na siebie zbyt mocno.
Marchew pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć z solą i pieprzem na odrobinie oliwy. Dodać trochę wody i dusić aż marchew zmięknie. Dodać groszek, posiekaną zielenię i zaciągnąć jogurtem z maizeną. Tak przygotowaną marchewką z groszkiem polać filety z dorsza równą warstwą by ryba była całkowicie zakryta. Piec w 180*C przez 40 minut pod przykryciem grzanie góra i dół.