Składniki :
- 3 grube filety z dorsza
- 3 duże marchewki
- 2 puszki groszku
- sól, pieprz, curry, koperek, natka pietruszki
- jogurt naturalny
- łyżeczka maizeny do zagęszczenia marchewki z groszkiem
Wykonanie :
Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem i curry a następnie rozłożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym tak, by płaty nie nachodziły na siebie zbyt mocno.
Marchew pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć z solą i pieprzem na odrobinie oliwy. Dodać trochę wody i dusić aż marchew zmięknie. Dodać groszek, posiekaną zielenię i zaciągnąć jogurtem z maizeną. Tak przygotowaną marchewką z groszkiem polać filety z dorsza równą warstwą by ryba była całkowicie zakryta. Piec w 180*C przez 40 minut pod przykryciem grzanie góra i dół.