Składniki :
- 2 filety z łososia
- 2 fenkuły
- sok z cytryny
- sól, chili w płatkach
- 1 por [tylko biała część]
Sos :
- 3 łyżki z oliwy
- 1/3 szklanki rosołu drobiowego [najlepiej domowego]
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mascarpone
- sok z 1 pomarańczy
- czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić rybę solą, chili i cytryną i odstawić do marynowania. W następnej kolejności należy naszykować fenkuły z porem – pokroić na mniejsze kawałki [przyprawić lekko solą] i rozłożyć razem z marynującą się rybą na blasze. Następnie należy przygotować sos : na oliwie z masłem podsmażyć lekko posiekany czosnek, dodać rosół, wino, mascarpone, koperek, sok z pomarańczy, przyprawy, zagotować, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Gdy sos będzie gotowy należy polać nim dokładnie całą rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika w 180*C na 20 minut grzanie góra-dół. Podawać z ziemniakami.