Składniki :

  • 2 filety z łososia
  • 2 fenkuły
  • sok z cytryny
  • sól, chili w płatkach
  • 1 por [tylko biała część]

Sos :

  • 3 łyżki z oliwy
  • 1/3 szklanki rosołu drobiowego [najlepiej domowego]
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • sok z 1 pomarańczy
  • czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić rybę solą, chili i cytryną i odstawić do marynowania. W następnej kolejności należy naszykować fenkuły z porem – pokroić na mniejsze kawałki [przyprawić lekko solą] i rozłożyć razem z marynującą się rybą na blasze. Następnie należy przygotować sos : na oliwie z masłem podsmażyć lekko posiekany czosnek, dodać rosół, wino, mascarpone, koperek, sok z pomarańczy, przyprawy, zagotować, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Gdy sos będzie gotowy należy polać nim dokładnie całą rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika w 180*C na 20 minut grzanie góra-dół. Podawać z ziemniakami.