Składniki :

  • 1 duży kurczak
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • 2 cytryny
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 1 czerwona papryka drobno pokrojona
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, kurkuma, turecka przyprawa pikantna

Wykonanie :

Pokrojoną cebulę lekko posolić i przyprawić przyprawą turecką. Zagnieść aż zmięknie i lekko puści sok. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła i usmażyć cebulę, dodać paprykę, posiekany czosnek, zieleninę, sok z jednej cytryny, sól i surowy ryż. Całość podsmażyć i dodać drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, wymieszać z farszem i odstawić na bok. Do pozostałej oliwy dodać rozpuszczone masło, sól, wszystkie papryki, curry, kurkumę i przyprawę turecką i dokładnie rozmieszać przyprawy. Mieszaniną nasmarować dokładnie kurczaka z każdej strony. Tak przygotowanego kurczaka nafaszerować ryżem z warzywami i następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec na rumiano co jakiś czas go odwracając by równomiernie się upiekł i zarumienił [piec w 180*C grzanie góra-dół nie mniej niż 1,5h]. Podawać z sałatkami.