Składniki :
- 1 duży kurczak
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- 2 cytryny
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 1 czerwona papryka drobno pokrojona
- 4 łyżki czerwonego ryżu
- sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, kurkuma, turecka przyprawa pikantna
Wykonanie :
Pokrojoną cebulę lekko posolić i przyprawić przyprawą turecką. Zagnieść aż zmięknie i lekko puści sok. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła i usmażyć cebulę, dodać paprykę, posiekany czosnek, zieleninę, sok z jednej cytryny, sól i surowy ryż. Całość podsmażyć i dodać drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, wymieszać z farszem i odstawić na bok. Do pozostałej oliwy dodać rozpuszczone masło, sól, wszystkie papryki, curry, kurkumę i przyprawę turecką i dokładnie rozmieszać przyprawy. Mieszaniną nasmarować dokładnie kurczaka z każdej strony. Tak przygotowanego kurczaka nafaszerować ryżem z warzywami i następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec na rumiano co jakiś czas go odwracając by równomiernie się upiekł i zarumienił [piec w 180*C grzanie góra-dół nie mniej niż 1,5h]. Podawać z sałatkami.