Baza na rosół :

  • 1 marchewka
  • 4 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 7 skrzydełek z kurczaka [można pominąć drób i zastąpić go tylko wołowiną]
  • mały kawałek wołowiny z kością [ilościowo odpowiadający ilości skrzydełek]
  • 1 główka czosnku
  • upieczone warzywa i mięso
  • 4l wody
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
  • ugotowane warzywa
  • ugotowane skrzydełka
  • ugotowana wołowina
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • odrobina bułki tartej
  • makaron
  • natka pietruszki

Na początku należy upiec na rumiano pokrojone warzywa razem z mięsem wymieszane z solą i odrobiną tłuszczu. Upieczone mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1h. Mięso i warzywa przelać przez gęste sito by rosół był klarowny a następnie warzywa i mięso [po obraniu z kości] zmielić w malakserze, dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą i po wymieszaniu uformować małe klopsiki. Gotowe klopsiki gotować w rosole na małym ogniu i podawać klasycznie z makaronem i natką pietruszki.