Składniki :
Baza na rosół :
- 1 marchewka
- 4 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por
- 7 skrzydełek z kurczaka [można pominąć drób i zastąpić go tylko wołowiną]
- mały kawałek wołowiny z kością [ilościowo odpowiadający ilości skrzydełek]
- 1 główka czosnku
Rosół :
- upieczone warzywa i mięso
- 4l wody
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
Pulpety :
- ugotowane warzywa
- ugotowane skrzydełka
- ugotowana wołowina
- 2 jajka
- sól, pieprz
- odrobina bułki tartej
Do podania :
- makaron
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na początku należy upiec na rumiano pokrojone warzywa razem z mięsem wymieszane z solą i odrobiną tłuszczu. Upieczone mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1h. Mięso i warzywa przelać przez gęste sito by rosół był klarowny a następnie warzywa i mięso [po obraniu z kości] zmielić w malakserze, dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą i po wymieszaniu uformować małe klopsiki. Gotowe klopsiki gotować w rosole na małym ogniu i podawać klasycznie z makaronem i natką pietruszki.