• 3 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 kostka sera feta [im bardziej słony tym lepiej]
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn
  • 2 główki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na rumiano na maśle
  • 1 cukinia wydrążona z pestek
  • oliwki tureckie czarne
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • świeża bazylia do podania
  • dowolny makaron do podania
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka łyżek wody do rozrzedzenia sosu

W naczyniu żaroodpornym rozłożyć pokrojone na połówki pomidorki, pokruszoną fetę, posiekanego selera, papryki, oliwki, cukinię a następnie całość przyprawić oliwą, dodać kilka łyżek wody, pieprz, suszone zioła, czosnek i wstawić do pieczenia w 180*C aż warzywa będą całkiem miękkie i zaczną się rumienić. Po tym czasie wyjąć warzywa z fetą z piekarnika, posmakować, doprawić solą jeśli feta nie wystarczyła, dodać mascarpone, wodę jeśli całość jest zbyt gęsta, usmażoną wcześniej cebulkę, posiekaną świeżą zieleninę i całość wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku w razie konieczności i dodać ugotowany makaron. Wymieszać całość dokładnie i od razu podawać.