Składniki :
- 3 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 kostka sera feta [im bardziej słony tym lepiej]
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- suszone oregano, tymianek, rozmaryn
- 2 główki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na rumiano na maśle
- 1 cukinia wydrążona z pestek
- oliwki tureckie czarne
- papryka żółta
- papryka czerwona
- świeża bazylia do podania
- dowolny makaron do podania
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- kilka łyżek wody do rozrzedzenia sosu
Wykonanie :
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć pokrojone na połówki pomidorki, pokruszoną fetę, posiekanego selera, papryki, oliwki, cukinię a następnie całość przyprawić oliwą, dodać kilka łyżek wody, pieprz, suszone zioła, czosnek i wstawić do pieczenia w 180*C aż warzywa będą całkiem miękkie i zaczną się rumienić. Po tym czasie wyjąć warzywa z fetą z piekarnika, posmakować, doprawić solą jeśli feta nie wystarczyła, dodać mascarpone, wodę jeśli całość jest zbyt gęsta, usmażoną wcześniej cebulkę, posiekaną świeżą zieleninę i całość wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku w razie konieczności i dodać ugotowany makaron. Wymieszać całość dokładnie i od razu podawać.