Składniki :
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 szklanka pokrojonych i ugotowanych ziemniaków
- 20 plasterków wędzonego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego [zachować wytopiony tłuszcz]
- 2l rosołu drobiowego klasycznego [przecedzonego]
- 1 marchewka
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 cebule posiekane w cienkie piórka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
Wykonanie :
Do przecedzonego rosołu dodać ugotowaną soczewicę i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dodać wysmażony boczek, pokrojoną w paski marchewkę, czosnek, usmażoną na złoto na maśle z dodatkiem tłuszczu z boczku cebulę, przyprawy i gotować na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem.
Ta zupa to świetne zastosowanie na pozostałości z niedzielnego rosołu :)