Składniki :

  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 szklanka pokrojonych i ugotowanych ziemniaków
  • 20 plasterków wędzonego boczku pokrojonego drobno i wysmażonego [zachować wytopiony tłuszcz]
  • 2l rosołu drobiowego klasycznego [przecedzonego]
  • 1 marchewka
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cebule posiekane w cienkie piórka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka

Wykonanie :

Do przecedzonego rosołu dodać ugotowaną soczewicę i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dodać wysmażony boczek, pokrojoną w paski marchewkę, czosnek, usmażoną na złoto na maśle z dodatkiem tłuszczu z boczku cebulę, przyprawy i gotować na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem.
Ta zupa to świetne zastosowanie na pozostałości z niedzielnego rosołu :)