Składniki :

  • kapusta kwaszona (tyle ile planujemy zrobić bigosu
  • kapusta świeża (tyle samo co kwaszonej)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz, sól
  • 2 kostki rosołowe na żeberkach i 1 mięsna
  • spory kawałek wieprzowiny bez kości
  • kiełbasa
  • szklanka suszonych grzybków
  • kurki (np mrożone ale w ogóle nie są konieczne)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • czubryca czerwona
  • majeranek
  • czerwona słodka i ostra papryka
  • 2 jajka

Wykonanie :

Z podanych składników klasycznie po swojemu lub z podanego przepisu robimy tradycyjny bigos na szybko (bez gotowanie go 3 dni).

Według ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe na słono robimy ciasto. (ilość odpowiednia do ilości planowanych pierogów)

Gdy ciasto będzie wyrośnięte wykrawamy równej wielkości kule, rozwałkowujemy, faszerujemy zimnym bigosem, zaklejamy i zawijamy w warkocz brzegi (albo jakoś po swojemu byle pierogi nie miały możliwości otworzenia się), smarujemy rozbełtanym jajkiem i tak poukładane na blasze na pergaminie wkładamy do piekarnika i zapiekamy na lekko złoto. Metoda pieczenia jest dowolna. Ja piekłam w 180C* przez 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 150C* i włączyłam termoobieg i piekłam drugie 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do odpoczęcia i dopiero lekko ciepłe podawać.

Wielkość pierogów nie ma znaczenia, moje były wielkości dużej męskiej pięści – zmieściło mi się 6 pierogów na blasze.