- kapusta kwaszona (tyle ile planujemy zrobić bigosu
- kapusta świeża (tyle samo co kwaszonej)
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz, sól
- 2 kostki rosołowe na żeberkach i 1 mięsna
- spory kawałek wieprzowiny bez kości
- kiełbasa
- szklanka suszonych grzybków
- kurki (np mrożone ale w ogóle nie są konieczne)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- czubryca czerwona
- majeranek
- czerwona słodka i ostra papryka
- 2 jajka
Wykonanie :
Z podanych składników klasycznie po swojemu lub z podanego przepisu robimy tradycyjny bigos na szybko (bez gotowanie go 3 dni).
Według ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe na słono robimy ciasto. (ilość odpowiednia do ilości planowanych pierogów)
Gdy ciasto będzie wyrośnięte wykrawamy równej wielkości kule, rozwałkowujemy, faszerujemy zimnym bigosem, zaklejamy i zawijamy w warkocz brzegi (albo jakoś po swojemu byle pierogi nie miały możliwości otworzenia się), smarujemy rozbełtanym jajkiem i tak poukładane na blasze na pergaminie wkładamy do piekarnika i zapiekamy na lekko złoto. Metoda pieczenia jest dowolna. Ja piekłam w 180C* przez 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 150C* i włączyłam termoobieg i piekłam drugie 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do odpoczęcia i dopiero lekko ciepłe podawać.
Wielkość pierogów nie ma znaczenia, moje były wielkości dużej męskiej pięści – zmieściło mi się 6 pierogów na blasze.