Składniki :
- ciasto na pierogi [według własnego ulubionego przepisu]
- 3 białe cebule
- 1 por [biała część]
- sól, pieprz, curry, kurkuma, czerwona ostra i słodka papryka
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
- kilka dużych pieczarek [ilość pieczarek jest dowolna, można dać więcej lub mniej]
- olej
- masło
Wykonanie :
Cebulę i pora posiekać w cieniutkie krążki i smażyć na oleju z masłem z drobno posiekanym czosnkiem cały czas mieszając aż cebula się zeszkli.
Dodać sól, pieprz, papryki, curry, kurkumę, posiekaną natkę pietruszki i posiekane dowolnie pieczarki.
Całość smażyć cały czas mieszając aż pieczarki zmaleją i będą ciemne.
Dodać mięso i smażyć całość razem aż straci surowość.
Dodać jeszcze masła i smażyć aż mięso zacznie się leciutko rumienić a masa będzie bardzo miękka, uduszona i gęsta.
Tak przygotowany farsz posmakować, ewentualnie doprawić i ostudzić.
Przygotowane krążki [lub kwadraty a’la rawioli] z ciasta faszerować i zaklejać a następnie gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.
Tak przygotowane pierogi można również od razu po zaklejeniu zamrozić.