Składniki :

  • około 1kg mięsa z kaczki z dowolnej części (oprócz piersi)
  • 4 cebule
  • 5 łyżek masła
  • szklanka rosołu z kaczki
  • warzywa z rosołu z kaczki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół kg mąki pszennej
  • 125ml wrzątku
  • 1 duże jajko

Wykonanie :

Z mąki, wrzątku z rozpuszczoną w nim łyżką masła, soli i jajka wyrobić gładkie ciasto na pierogi (polecam malakser) i odstawić je zawinięte w strecz na co najmniej 30 minut. Z mięsa ugotować klasyczny rosół z dużą ilością warzyw. Mięso poszarpać na drobne kawałki i razem ze wszystkimi warzywami z rosołu, dodatkowym czosnkiem, szklanką rosołu, majerankiem i wcześniej usmażoną na pozostałym maśle cebulą zmielić w maszynce lub blenderze na gładką masę. W razie gdyby masa wyszła zbyt sucha można dodatkowo podlać rosołem. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko i po wykrojeniu małych krążków faszerować i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Pierogi po ulepieniu można ułożyć na desce do krojenia i w takiej pozycji zamrozić – po kilku godzinach można przełożyć do woreczka lub pojemnika i pierogi już się nie posklejają.