Składniki :

  • Na ciasto :
  • – 2 szklanki mąki (lub więcej, w zależności ile ich chcemy zrobić – należy pamiętać o proporcjonalnych ilościach składników w razie zwiększenia zamierzonych ilości pierogów)
  • – 2 jajka
  • – 4 łyżki masła
  • – 2 dag drożdży
  • – 3/4 szklanki mleka
  • – sól, cukier, olej do smażenia
  • Nadzienie :
  • – 50 dag kapusty kwaszonej
  • – 3 strąki papryki
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 3 liście laurowe, sól, pieprz, cząber

Wykonanie :

Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i szczyptą cukru . Dodać 1/3 część mąki i zrobić ciasto . Odstawić do urośnięcia . Dosypać resztę mąki, wbić jajka, i wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk . Wtedy dodać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać . Odstawić w ciepłe miejsce, by ponownie urosło . Kapustę zalać wodą, dodać kilka ziaren pieprzu i liście laurowe, gotować do miękkości, ostudzić . Paprykę piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut . Wyjąć, ostudzić pod przykryciem i zdjąć skórkę . Dodać do kapusty, razem posiekać i przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem i cząbrem . Z wyrośniętego ciasta formować kuleczki, spłaszczać, na środku każdego położyć łyżeczkę nadzienia, zlepić, nadać pierogom podłużny kształt . Odstawić je jeszcze na chwilę by podrosły, po czym wkładać na rozgrzany olej i smażyć, obracając jak pączki .