Składniki :

  • 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej w dowolne kawałki
  • 1 cebula
  • 4 całe ząbki czosnku
  • kilka papryczek chili lub piri piri z octowej zalewy
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • mały kubek śmietanki 30%
  • 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz, jarzynka
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • dowolny ulubiony makaron do podania
  • łyżka masła

Wykonanie :

Mięso po pokrojeniu przyprawić do smaku, wymieszać z posiekaną drobno cebulą i drobno pokrojonym boczkiem i podsmażyć na maśle. Dodać posiekaną zieleninę, mascarpone, śmietankę, pokruszony ser pleśniowy, pokrojone pieczarki, czosnek w całości, posiekane papryczki i wino. Całość zagotować i dusić aż ser się rozpuści a następnie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i dusić całość 20 minut na małym ogniu. Następnie ewentualnie lekko zagęścić sos i dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.