Składniki :
- 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej w dowolne kawałki
- 1 cebula
- 4 całe ząbki czosnku
- kilka papryczek chili lub piri piri z octowej zalewy
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia sosu
- 10 plasterków wędzonego boczku
- mały kubek śmietanki 30%
- 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- sól, pieprz, jarzynka
- 0,5 kg małych pieczarek
- 2 łyżki serka mascarpone
- natka pietruszki
- lubczyk
- dowolny ulubiony makaron do podania
- łyżka masła
Wykonanie :
Mięso po pokrojeniu przyprawić do smaku, wymieszać z posiekaną drobno cebulą i drobno pokrojonym boczkiem i podsmażyć na maśle. Dodać posiekaną zieleninę, mascarpone, śmietankę, pokruszony ser pleśniowy, pokrojone pieczarki, czosnek w całości, posiekane papryczki i wino. Całość zagotować i dusić aż ser się rozpuści a następnie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i dusić całość 20 minut na małym ogniu. Następnie ewentualnie lekko zagęścić sos i dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.