Składniki :
- 1 świeży brokuł ugotowany w osolonej wodzie
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 4 przeciśnięte lub utarte ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
- pęczek szczypiorku
- sezam do podania
- sól, pieprz, chili w płatkach, sosy : 2 łyżki słodko-kwaśnego, 1 łyżka sojowego, 1 łyżka rybnego, 1 łyżka sriracha, 1 łyżka chińskiego ketchupu, 1 łyżka worchester
- makaron konjac [shirataki]
Wykonanie :
Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i wszystkie sosy, pokrojoną cebulę i czosnek i dokładnie wymieszać i odstawić na 2h do lodówki. Następnie wysmażyć całość na oleju kokosowym. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowane brokuły i dusić całość razem aż powstanie gęsty zielony sos [w razie potrzeby można dodać mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia sosu]. Na koniec dodać szczypiorek a przed podaniem posypać sezamem. Najlepiej smakuje z makaronami np konjac [dietetyczny] lub ryżowym.