Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 20 pomidorków koktajlowych lub 15 pomidorków scherry
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka mleczka kokosowego
  • kilka ostrych marynowanych papryczek drobno pokrojonych lub suszone pokruszone chili [potrawa lepiej smakuje gdy jest trochę pikantna, więc warto dodać coś, co lekko ją zaostrzy]
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ugotowany ryż [Banno-wersja niebieska – bez dodatku soli]
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na maśle z olejem podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone pomidorki i smażyć aż całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczkami i dodać mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu 10 minut, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dodać pokrojone w grube paski piersi z kurczaka. Dusić całość pod przykryciem aż mięso będzie gotowe – uważać, by nie było suche. Podawać z ryżem. Potrawa doskonale nadaje się też do spaghetti – mięso w takim przypadku należy pokroić drobno lub zmielić. Można kurczaka zastąpić wołowiną lub wieprzowiną.