Składniki :

  • 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 biały ser półtłusty
  • szklanka kefiru lub maślanki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
  • szczypta zmielonej suchej papryczki chili
  • szczypta przyprawy do twarogu lub zestaw ulubionych ziół
  • olej z chili
  • pergamin do pieczenia piersi

Wykonanie :

Na początku należy zamarynować przez pół godziny pokrojone w cienkie filety mięso w sosie sojowym, słodko-kwaśnym, soli, pieprzu, chili, soku cytrynowym. Ziemniaki należy ugotować klasycznie w mundurkach lekko je nacinając po długości tak, by szybciej się ugotowały oraz by do środka ziemniaka dostała się sól z wody. Serek rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulkę, kefir lub maślankę, przeciśnięty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do twarogu i odstawić do lodówki na pół godziny. Zamarynowane mięso ułożyć na wyciętym do kształtu patelni pergaminie i smażyć na rumiano z obu stron często obracając. Pod koniec pieczenia zmniejszyć moc grzania i przykryć pokrywką co jakiś czas lekko podlewając wodą i obracając. Podawać gorące z ziemniakami i serkiem.