Składniki :
- 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 biały ser półtłusty
- szklanka kefiru lub maślanki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 pierś z kurczaka
- pół łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
- szczypta zmielonej suchej papryczki chili
- szczypta przyprawy do twarogu lub zestaw ulubionych ziół
- olej z chili
- pergamin do pieczenia piersi
Wykonanie :
Na początku należy zamarynować przez pół godziny pokrojone w cienkie filety mięso w sosie sojowym, słodko-kwaśnym, soli, pieprzu, chili, soku cytrynowym. Ziemniaki należy ugotować klasycznie w mundurkach lekko je nacinając po długości tak, by szybciej się ugotowały oraz by do środka ziemniaka dostała się sól z wody. Serek rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulkę, kefir lub maślankę, przeciśnięty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do twarogu i odstawić do lodówki na pół godziny. Zamarynowane mięso ułożyć na wyciętym do kształtu patelni pergaminie i smażyć na rumiano z obu stron często obracając. Pod koniec pieczenia zmniejszyć moc grzania i przykryć pokrywką co jakiś czas lekko podlewając wodą i obracając. Podawać gorące z ziemniakami i serkiem.
