Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 mała puszka brzoskwiń
- sok po brzoskwiniach
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- kilka papryczek chili z octowej zalewy
- mały kubek śmietanki 30%
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki do podania
- sól, pieprz, chili w płatkach, słodka papryka, curry, sos sojowy do smaku, sos ostrygowy do smaku
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek i całość usmażyć na rumiano. Dodać sok po brzoskwiniach, pokrojone w kostkę brzoskwinie, posiekane papryczki, sok cytrynowy, śmietankę i całość dusić kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić, dodać cytryny jeśli to konieczne, zagęścić mąką i dusić kilka minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypane natką.