Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 mała puszka brzoskwiń
  • sok po brzoskwiniach
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka papryczek chili z octowej zalewy
  • mały kubek śmietanki 30%
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki do podania
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka papryka, curry, sos sojowy do smaku, sos ostrygowy do smaku

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek i całość usmażyć na rumiano. Dodać sok po brzoskwiniach, pokrojone w kostkę brzoskwinie, posiekane papryczki, sok cytrynowy, śmietankę i całość dusić kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić, dodać cytryny jeśli to konieczne, zagęścić mąką i dusić kilka minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypane natką.