Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona na plasterki[ a następnie każdy rozbity jak schaby] lub zostawiona w całości – co będzie wymagało dużo dłuższej obróbki podczas gotowania
  • 6 grubszych plasterków wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka domowego rosołu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 10 dobrej jakości oliwek
  • po szczypcie tymianku, bazylii, rozmarynu, oregano
  • 3 posiekane suszone pomidory
  • 10 mini pomidorków zmiksowanych na gładko
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka drobno posiekanego selera naciowego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, boczkiem, selerem naciowym, suszonymi pomidorami, oliwkami a następnie całość zalać winem, rosołem, sosem z pomidorków, passatą, dodać zioła, przyprawy, parmezan i dusić na małym ogniu 15 minut. Mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron i obtoczyć w mące. Podsmażyć na tłuszczu z obu stron i dodać do duszącego się sosu. Dusić pod przykryciem 10 minut a następnie sprawdzić smak sosu i doprawić. Sos powinien nieco odparować i zgęstnieć od mąki. Podawać z makaronami lub ryżem.