Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona na plasterki[ a następnie każdy rozbity jak schaby] lub zostawiona w całości – co będzie wymagało dużo dłuższej obróbki podczas gotowania
- 6 grubszych plasterków wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka domowego rosołu drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1 mała cebulka
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte
- 10 dobrej jakości oliwek
- po szczypcie tymianku, bazylii, rozmarynu, oregano
- 3 posiekane suszone pomidory
- 10 mini pomidorków zmiksowanych na gładko
- sól, pieprz
- 1 gałązka drobno posiekanego selera naciowego
- 2 łyżki passaty pomidorowej
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, boczkiem, selerem naciowym, suszonymi pomidorami, oliwkami a następnie całość zalać winem, rosołem, sosem z pomidorków, passatą, dodać zioła, przyprawy, parmezan i dusić na małym ogniu 15 minut. Mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron i obtoczyć w mące. Podsmażyć na tłuszczu z obu stron i dodać do duszącego się sosu. Dusić pod przykryciem 10 minut a następnie sprawdzić smak sosu i doprawić. Sos powinien nieco odparować i zgęstnieć od mąki. Podawać z makaronami lub ryżem.