Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- sok z 1 cytryny i skórka z cytryny
- 5 ząbków czosnku drobno posiekanego
- 1 szalotka
- 1 czerwona cebula
- kilka łyżek śmietanki 30%
- 1 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- mąka
- natka pietruszki
- płaska łyżeczka musztardy
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Wykonanie :
Mięso pokroić wzdłuż filetów na cieńsze plastry a następnie przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzami i obsmażyć na maśle z oliwą na rumiano. Mięso zdjąć z patelni i wrzucić posiekane cebule z czosnkiem i smażyć kilka minut cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Zalać całość winem, dodać sok z cytryny i skórkę, musztardę, śmietankę, ponownie sól i pieprze i dusić całość na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne, zagęścić nieco mąką i dodać ponownie mięso. Dusić całość 10 minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub ryżem posypane pietruszką.