Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • sok z 1 cytryny i skórka z cytryny
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • 1 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka
  • natka pietruszki
  • płaska łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Wykonanie :

Mięso pokroić wzdłuż filetów na cieńsze plastry a następnie przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzami i obsmażyć na maśle z oliwą na rumiano. Mięso zdjąć z patelni i wrzucić posiekane cebule z czosnkiem i smażyć kilka minut cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Zalać całość winem, dodać sok z cytryny i skórkę, musztardę, śmietankę, ponownie sól i pieprze i dusić całość na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne, zagęścić nieco mąką i dodać ponownie mięso. Dusić całość 10 minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub ryżem posypane pietruszką.