Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • ziemniaki
  • zielone oliwki
  • 1 duży pomidor
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/3 cytryny
  • jogurt naturalny
  • ser pleśniowy z ziołami
  • sól, pieprz, curry, przyprawa do gyrosa, kurczaka, słodka papryka
  • musztarda

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : 1 cebulę posiekać drobno razem z czosnkiem, dodać oliwę, wodę, sól, pieprz, łyżeczkę musztardy, sok cytrynowy i zmiksować blenderem na gładki sos.
Pierś pokroić na grube paski.
Pomidora pokroić w kostkę razem z drugą cebulą a oliwki w plasterki.
Wrzucić do garnka i dusić 10 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego i wcześniej przygotowany sos, zagotować i dodać pokrojone mięso.
Dusić aż mięso straci surowość.
Przyprawić jeszcze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Ziemniaki klasycznie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na piure z jogurtem.
Podawać na ziemniakach polane sosem i obłożone cienkimi plasterkami sera pleśniowego [tak,by się stopił].
20156271717062015627171732