Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- ziemniaki
- zielone oliwki
- 1 duży pomidor
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżki wody
- sok z 1/3 cytryny
- jogurt naturalny
- ser pleśniowy z ziołami
- sól, pieprz, curry, przyprawa do gyrosa, kurczaka, słodka papryka
- musztarda
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : 1 cebulę posiekać drobno razem z czosnkiem, dodać oliwę, wodę, sól, pieprz, łyżeczkę musztardy, sok cytrynowy i zmiksować blenderem na gładki sos.
Pierś pokroić na grube paski.
Pomidora pokroić w kostkę razem z drugą cebulą a oliwki w plasterki.
Wrzucić do garnka i dusić 10 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego i wcześniej przygotowany sos, zagotować i dodać pokrojone mięso.
Dusić aż mięso straci surowość.
Przyprawić jeszcze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Ziemniaki klasycznie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na piure z jogurtem.
Podawać na ziemniakach polane sosem i obłożone cienkimi plasterkami sera pleśniowego [tak,by się stopił].