Składniki :

  • ziemniaki [ilość wedle uznania]
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 duże młode cebule
  • masło
  • sól, pieprz, czubryca czerwona
  • koperek
  • pergamin
  • olej

Wykonanie :

Zimniaki klasycznie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z koperkiem.
Piersi przekroić na pół i każdą ponakrawać w paski.
mięso przyprawić do smaku solą, pieprzem i czubrycą i odstawić na 2h do przegryzienia się.
Kapustę pokroić w grubą kostkę razem z cebulą.
Na maśle z olejem usmażyć cebulę z dodatkiem soli i pieprzu na rumiano i dodać całą kapustę.
Smażyć często mieszając aż kapusta będzie miękka [kto lubi może zostawić kapustę lekko chrupiącą].
Na koniec ewentualnie jeszcze przyprawić do smaku.
Kurczaka położyć na pergaminie na patelni i przykryć od góry drugą częścią pergaminu [włożyć kurczaka w duży kawałek papieru i złożyć go na pół jak książkę]
Smażyć mięso z obu stron na rumiano a następnie zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem by przeszło dokładnie do środka i było soczyste.
DSCN1766DSCN1764DSCN1762