Składniki :

  • mały kubek śmietany
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • słoik marynowanej papryki
  • sól, pieprz, przyprawy do kurczaka, liście laurowe, ziela angielskie
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego [najlepiej rosołu z niedzieli :)
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekane pieczarki, dodać pokrojone mięso, pokrojone papryki, przyprawy, czosnek i całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Po paru minutach dodać koncentrat, rozmieszać dokładnie, dodać bulion i dusić całość kilka minut. Następnie zahartować odrobiną gorącego sosu śmietanę i dodać do całości. Dusić całość 5 minut na małym ogniu pod przykryciem a następnie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i lekko zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym.