Składniki :
- mały kubek śmietany
- 0,3 kg małych pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- słoik marynowanej papryki
- sól, pieprz, przyprawy do kurczaka, liście laurowe, ziela angielskie
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego [najlepiej rosołu z niedzieli :)
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekane pieczarki, dodać pokrojone mięso, pokrojone papryki, przyprawy, czosnek i całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Po paru minutach dodać koncentrat, rozmieszać dokładnie, dodać bulion i dusić całość kilka minut. Następnie zahartować odrobiną gorącego sosu śmietanę i dodać do całości. Dusić całość 5 minut na małym ogniu pod przykryciem a następnie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i lekko zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym.