Składniki :

  • 4 szklanki białego wytrawnego wina – może być prosseco
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • świeży rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 łyżeczki marynowanego pieprzu

Wykonanie :

Na początku należy podsmażyć na oliwie z masłem na złoto posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie dodać bulion, wino, gałązkę rozmarynu, posiekaną natkę, mascarpone, marynowany pieprz i dusić wszystko na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem, lekko zagęścić sos mąką, dodać pokrojoną dowolnie pierś z kurczaka i dusić aż mięso będzie gotowe uważając by nie wysuszyć mięsa zbyt długim gotowaniem. Po tym czasie sprawdzić ponownie smak, ostatecznie doprawić i podawać z makaronem posypane parmezanem.