Składniki :
- 4 szklanki białego wytrawnego wina – może być prosseco
- 1 pierś z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 4 łyżki mascarpone
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 łyżeczki marynowanego pieprzu
Wykonanie :
Na początku należy podsmażyć na oliwie z masłem na złoto posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie dodać bulion, wino, gałązkę rozmarynu, posiekaną natkę, mascarpone, marynowany pieprz i dusić wszystko na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem, lekko zagęścić sos mąką, dodać pokrojoną dowolnie pierś z kurczaka i dusić aż mięso będzie gotowe uważając by nie wysuszyć mięsa zbyt długim gotowaniem. Po tym czasie sprawdzić ponownie smak, ostatecznie doprawić i podawać z makaronem posypane parmezanem.