Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- kostka sera rokpol [około 1 szklanki pokrojonego w małe kostki]
- opakowanie roszponki
- opakowanie rukoli
- opakowanie szynki parmeńskiej
- 1/3 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
- 1 por
- sól, pieprz
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Dressing :
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki rosołu drobiowego [może być z kostki ale najlepszy domowy rosół-doskonałą metodą na posiadanie takich nieplanowanych ilości rosołu jest zamrożenie go w pojemniku na lód by móc dozować takie ilości do dressingów lub sosów]
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- czubata łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić pokrojone jak na kotlety mięso solą i pieprzem i na maśle z oliwą obsmażyć na rumiano z obu stron. Następnie na tłuszczu po mięsie lekko podsmażyć pokrojoną szynkę parmeńską i pokrojonego w cienkie prążki pora. Lekko całość posolić. Na półmisku wyłożyć roszponkę z rukolą i pomieszać sałaty, ułożyć usmażone mięso, pora z szynką parmeńską, orzechy, pokrojony wcześniej ser rokpol. Na koniec przygotować dressing mieszając dokładnie lub miksując ze sobą wszystkie składniki i polać tak przygotowanym sosem sałatkę i mięso. Od razu podawać.