Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • kostka sera rokpol [około 1 szklanki pokrojonego w małe kostki]
  • opakowanie roszponki
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/3 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
  • 1 por
  • sól, pieprz
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Dressing :

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki rosołu drobiowego [może być z kostki ale najlepszy domowy rosół-doskonałą metodą na posiadanie takich nieplanowanych ilości rosołu jest zamrożenie go w pojemniku na lód by móc dozować takie ilości do dressingów lub sosów]
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • czubata łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przyprawić pokrojone jak na kotlety mięso solą i pieprzem i na maśle z oliwą obsmażyć na rumiano z obu stron. Następnie na tłuszczu po mięsie lekko podsmażyć pokrojoną szynkę parmeńską i pokrojonego w cienkie prążki pora. Lekko całość posolić. Na półmisku wyłożyć roszponkę z rukolą i pomieszać sałaty, ułożyć usmażone mięso, pora z szynką parmeńską, orzechy, pokrojony wcześniej ser rokpol. Na koniec przygotować dressing mieszając dokładnie lub miksując ze sobą wszystkie składniki i polać tak przygotowanym sosem sałatkę i mięso. Od razu podawać.