Składniki :

  • Ciasto tempura :
  • – 0,5 szklanki mąki zwykłej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • – 1 roztrzepane białko
  • – szklanka wody
  • – sól, pieprz, szczypta curry i kurkumy dla koloru
  • – 4 duże piersi kurczaka pokrojone w dość grube paski

 

Wykonanie :

Białko roztrzepać z 3/4 szklanki wody, dodać obie mąki i roztrzepać . Dodać tyle wody, by ciasto było jak na cienkie naleśniki . Dodać do ciasta przyprawy i dobrze wymieszać . Dodać paski kurczaka do tempury i dobrze wymieszać, po czym odstawić na 15 minut . Smażyć kurczaka na głębokim tłuszczu na jasno złoty kolor . Osączyć na papierowym ręczniku . Podawać do sałatek, gotowanych warzyw, słodko-kwaśnych i ostrych sosów .