Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka pocięte na plastry, lekko prószone solą i pieprzem, rozbite jak na schaby [im większa rozbita powierzchnia tym więcej miejsca na farsz i łatwiej do uformowania dużej roladki]
  • opakowanie mrożonego szpinaku usmażonego na maśle z 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku z dodatkiem soli i pieprzu – całość odparowana z nadmiaru płynu jaki się wysmaży ze szpinaku
  • słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych drobno i usmażonych na oliwie po suszonych pomidorach z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, soli i pieprzu
  • tarty parmezan około pół szklanki
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • jajka do panierowania
  • bułka tarta zmieszana z suszonym czosnkiem

Wykonanie :

Przygotowany szpinak wymieszać z pomidorami z cebulką, dodać mascarpone, tarty parmezan, dokładnie wymieszać i tak powstałą masą smarować rozbite plastry mięsa a następnie zawijać w ciasne i szczelne roladki. Spinać wykałaczkami. Mięso panierować w jajku i bułce z czosnkiem i po obsmażeniu z każdej strony układać w naczyniu żaroodpornym dopiekać aż mięso dojdzie w środku. Podawać z piure ziemniaczanym z tartą gałką muszkatołową.