Składniki :

  • – 750 ml bulionu z kurczaka
  • – 4 filety z piersi kurczaka
  • – 400 g ziemniaków
  • – 400 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki (można pominąć)
  • – 4 duże marchewki, pokrojone w ćwiartki
  • – 2 garście rukoli
  • – 2 łyżki octu balsamicznego
  • Salsa verde :
  • – 1 łyżka kaparów
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 6 filetów sardeli
  • – 3 duże garście natki pietruszki
  • – 1 duża garść listków bazylii
  • – 3 garście listków mięty
  • – 1 łyżka musztardy Dijon
  • – 1 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • – 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie :

Kapary opłukać i osuszyć. Posiekać je razem z czosnkiem i sardelami. Włożyć do malaksera lub blendera wraz z pietruszką, bazylią, miętą, musztardą, czerwonym octem winnym i 2 łyżkami wody. Zmiksować na masę z oliwą z oliwek. W głębokiej patelni zagotować bulion, włożyć piersi z kurczaka, przykryć i dusić 5 minut. Wyłączyć ogień i zostawić na 10 minut. Po tym czasie kurczak powinien być ugotowany. Gotować ziemniaki przez 12 minut lub zupełnie do miękkości. Ugotować marchewki (6 minut lub do miękkości). Ułożyć rukolę w salaterce i wymieszać z octem balsamicznym, solą, pieprzem. Pokroić piersi na ukośne plastry i podawać z ziemniakami, marchewkami, rukolą i udekorowane salsa verde.