Składniki :
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1/3 szklanki sosu hoisin
- 3 łyżeczki octu winnego
- pół szklanki bulionu drobiowego [można zastąpić bulionetką z kostki]
- 3 łyżki keczupu
- 3 ząbki czosnku
- sól, chili w płatkach
- łyżka sosu ostrygowego
- kolendra do podania
Wykonanie :
Cebulę posiekać dowolnie, dodać wszystkie sosy, przyprawy, przeciśnięty czosnek i dokładnie całość wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli, dokładnie całość wymieszać ze sobą i odstawić na 2h do marynowania. Wyjąć całość z miski do głębokiej patelni, włączyć grzanie, dodać ocet, bulion i dusić tak długo aż mięso straci surowość na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zagęścić sos wedle uznania. Podawać z kolendrą i ryżem.