Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szklanka mocnego bulionu wołowo-drobiowego [najlepszy prawdziwy rosół wołowo-drobiowy]
- szklanka białego wytrawnego wina dobrej jakości [musi być zdatne do picia]
- kapary
- 6 małych cebulek
- masło
- świeży tymianek, koperek i natka pietruszki
- 1/2 filiżanki gęstej śmietany
- sok z cytryny ok. 2 łyżek
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie :
Szalotki drobno posiekać i usmażyć na maśle na rumiano.
Mięso przyprawić do smaku i dodać w całości rumieniąc z obu stron.
Podlać wszystko bulionem i winem, dodać zieleninę, kapary, sok cytrynowy i odrobinę masła.
Dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
Mięso wyjąć a sos posmakować, doprawić i zaprawić śmietaną.
Dodać mięso i na bardzo małym ogniu pod przykryciem trzymać jeszcze kilka chwil.
Podawać z ryżem.