Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka mocnego bulionu wołowo-drobiowego [najlepszy prawdziwy rosół wołowo-drobiowy]
  • szklanka białego wytrawnego wina dobrej jakości [musi być zdatne do picia]
  • kapary
  • 6 małych cebulek
  • masło
  • świeży tymianek, koperek i natka pietruszki
  • 1/2 filiżanki gęstej śmietany
  • sok z cytryny ok. 2 łyżek
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Wykonanie :
Szalotki drobno posiekać i usmażyć na maśle na rumiano.
Mięso przyprawić do smaku i dodać w całości rumieniąc z obu stron.
Podlać wszystko bulionem i winem, dodać zieleninę, kapary, sok cytrynowy i odrobinę masła.
Dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
Mięso wyjąć a sos posmakować, doprawić i zaprawić śmietaną.
Dodać mięso i na bardzo małym ogniu pod przykryciem trzymać jeszcze kilka chwil.
Podawać z ryżem.