Składniki :

  • – 1 dymka, pokrojona w plastry
  • – 1 marchewka, pokrojona w bardzo cienkie zapałki
  • – 1 łyżka posiekanego czosnku
  • – 4 piersi z kurczaka
  • – sól, pieprz
  • – `80 ml rosołu z kurczaka
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – 1/2 łyżeczki cukru
  • – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozrobiona w małej ilości wody

Wykonanie :

Wymieszać dymkę z marchewką i połową czosnku. W piersiach z kurczaka zrobić nacięcia wzdłuż, nie rozcinając ich do końca. Środek nacięcia przyprawić solą i pieprzem i 1/4 nadzienia z warzyw. Zawinąć nadzienie w piersiach z kurczaka. Przyprawić je z zewnątrz solą i pieprzem. Ugotować na sitku na parze nad dużym garnkiem pod przykryciem ( 15 minut). Do małego garnka wlać rosół, zagotować. Dodać sos sojowy, cukier i resztę czosnku. Wymieszać. Gotować, aż część płynu wyparuje. Do sosu dodać mąkę i mieszać cały czas, aż wszystko zgęstnieje. Ugotowane piersi z kurczaka pokroić w plastry i podawać oblane sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na klejąco.