Składniki :

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżka chili
  • 1 czubata łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego szafranu lub kurkumy (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka oregano, najlepiej świeżego
  • 2 łyżki tequili
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżki soku ananasowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżej, bardzo drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynata oryginalnie powinna być dość mocno ostra. Dawkę ostrości można dopasować do własnych upodobań. Marynować kurczaka, indyka, wieprzowinę, cielęcinę i ryby.