Składniki :
- 5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka chili
- 1 czubata łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego szafranu lub kurkumy (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka oregano, najlepiej świeżego
- 2 łyżki tequili
- sok z 1 limonki
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 3 łyżki soku ananasowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżej, bardzo drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynata oryginalnie powinna być dość mocno ostra. Dawkę ostrości można dopasować do własnych upodobań. Marynować kurczaka, indyka, wieprzowinę, cielęcinę i ryby.