Składniki :

  • – 800 g polędwicy wołowej
  • – 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • – 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • – 1 łyżka wody
  • – 1 1/2 łyżki oleju arachidowego
  • – 2 średnie cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • – 2 ząbki czosnku, zmiażdżony
  • – 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • – 1 łyżka sosu satay (lub sos chili)
  • – 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego, dodatkowo
  • – 1 łyżeczka brązowego cukru
  • – 2 łyżeczki wytrawnego sherry
  • – 2 łyżki wody, dodatkowo
  • – 1 szklanka kiełków fasoli

Wykonanie :

Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, delikatnie zbić tłuczkiem. Wymieszać mięso z sosem sojowym, olejem sezamowym, mąką i wodą. Odstawić na 30 minut. W woku na 1 łyżce oleju arachidowego smażyć wołowinę partiami, aż zbrązowieje z obu stron. W woku rozgrzać pozostały olej arachidowy, smażyć cebulę, czosnek i curry, mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat. Dodać sos satay lub chili, dodatkowy sos sojowy, cukier, sherry i dodatkową wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać spowrotem mięso, wymieszać, chwilę podgrzewać. Dosypać kiełki.