Składniki :

  • 2 duże filety z dorsza lub innej ryby morskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 por [biała część]
  • 1 duża marchew
  • 3 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 3 małe suszone papryczki chili
  • przecier pomidorowy naturalny domowy
  • przecier paprykowy naturalny domowy lub 3 świeże papryki drobno posiekane
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • koperek, seler nać
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 kostki rosołowe warzywne

Wykonanie :

Filety rybne pokroić na podobnej wielkości kawałki i wrzucić do gotującej się wody, zmniejszyć płomień i gotować zbierając szumowiny.
Cebulę porządnie opalić na gazie tak jak do rosołu by była aż czarna i dodać do wywaru.
Czosnek bardzo drobno posiekać i wrzucić do wywaru.
Pozostałe warzywa rosołowe pokroić na podobnej wielkości kawałki i dodać do wywaru.
Wrzucić wszystkie przyprawy, koperek i seler.
Dodać masło, koncentraty warzywne i pomidorowe i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas delikatnie mieszając by ryba się nie rozpadła.
Posmakować zupy, doprawić w razie potrzeby i dodać przygotowane ziemniaki.
Gotować do ich miękkości.
DSCN9310DSCN9306DSCN9305DSCN9304