Składniki :
- 2 duże filety z dorsza lub innej ryby morskiej
- 1 duża cebula
- 1 por [biała część]
- 1 duża marchew
- 3 duże pietruszki
- 1 mały seler
- 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 3 małe suszone papryczki chili
- przecier pomidorowy naturalny domowy
- przecier paprykowy naturalny domowy lub 3 świeże papryki drobno posiekane
- koncentrat pomidorowy mały słoiczek
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- koperek, seler nać
- 3 duże ziemniaki
- 3 kostki rosołowe warzywne
Wykonanie :
Filety rybne pokroić na podobnej wielkości kawałki i wrzucić do gotującej się wody, zmniejszyć płomień i gotować zbierając szumowiny.
Cebulę porządnie opalić na gazie tak jak do rosołu by była aż czarna i dodać do wywaru.
Czosnek bardzo drobno posiekać i wrzucić do wywaru.
Pozostałe warzywa rosołowe pokroić na podobnej wielkości kawałki i dodać do wywaru.
Wrzucić wszystkie przyprawy, koperek i seler.
Dodać masło, koncentraty warzywne i pomidorowe i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas delikatnie mieszając by ryba się nie rozpadła.
Posmakować zupy, doprawić w razie potrzeby i dodać przygotowane ziemniaki.
Gotować do ich miękkości.