Składniki :

  • 15 cm kawałek kiełbasy chorizo
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 czerwona papryka
  • mały kawałek parmezanu do potarcia przed podaniem sałatki
  • 10 mini pomidorków
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 małych ziemniaków pokrojonych w ósemki
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
  • oliwa
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka sosu z cytryny

Wykonanie :

Na początku należy zrobić dressing. Zmiksować na gładki mus oliwę, 3 pomidorki, sól, pieprz, musztardę, czosnek, sok cytrynowy. Ziemniaki przyprawić solą i paprykami a następnie upiec na rumiano jak frytki w piekarniku lub we frytkownicy. Chorizo pokroić na cienkie plasterki, paprykę w paski lub kostkę, cebulę w cieniutkie piórka a pomidorki przekroić na pół. Na półmisku wyłożyć upieczone ziemniaki, ułożyć na nich kiełbasiane krążki, posypać cebulą, papryką, pomidorkami, polać całość dressingiem i na koniec sałatkę posypać tartym parmezanem. Od razu podawać.