Składniki :

  • opakowanie rukoli
  • opakowanie małych mrożonych krewetek
  • 1 średnio dojrzała gruszka
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • zielone oliwki
  • ser z niebieską pleśnią
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka ugotowanego pęczaku lub innej dowolnej ulubionej kaszy [pęczak najlepiej się komponuje]

Wykonanie :

Krewetki usmażyć na maśle z 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem i chili, połową soku cytrynowego i odstawić na bok.
Gruszkę pokroić w paseczki, pomidorki poprzekrawać na połówki, ogórka pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka, oliwki w plasterki, ser pleśniowy pokruszyć drobno a rukolę lekko posiekać na mniejsze kawałki.
Pęczak po ugotowaniu przepłukać pod wodą i odstawić do odsączenia i ostygnięcia.
Oliwę wymieszać z resztą posiekanego czosnku, solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i z miksować blenderem na emulsję.
Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki, przemieszać, polać dressingiem i wymieszać ponownie by cała sałatka pokryła się dressingiem.