Składniki :
- opakowanie rukoli
- opakowanie małych mrożonych krewetek
- 1 średnio dojrzała gruszka
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- zielone oliwki
- ser z niebieską pleśnią
- pomidorki koktajlowe
- 3 ząbki czosnku
- masło
- sól, pieprz, chili
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- szklanka ugotowanego pęczaku lub innej dowolnej ulubionej kaszy [pęczak najlepiej się komponuje]
Wykonanie :
Krewetki usmażyć na maśle z 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem i chili, połową soku cytrynowego i odstawić na bok.
Gruszkę pokroić w paseczki, pomidorki poprzekrawać na połówki, ogórka pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka, oliwki w plasterki, ser pleśniowy pokruszyć drobno a rukolę lekko posiekać na mniejsze kawałki.
Pęczak po ugotowaniu przepłukać pod wodą i odstawić do odsączenia i ostygnięcia.
Oliwę wymieszać z resztą posiekanego czosnku, solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i z miksować blenderem na emulsję.
Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki, przemieszać, polać dressingiem i wymieszać ponownie by cała sałatka pokryła się dressingiem.