Składniki :

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • puszka białej fasoli
  • papryczka chili [świeża]
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek [4 łyżki]
  • łyżka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Pokroić w kosteczkę, przyprawić i polać oliwą.
Chili posiekać, wymieszać z pomidorami, dodać przeciśnięty lub utarty na tarce czosnek, posiekaną drobno cebulę i czerwoną paprykę.
Warzywa zalać bulionem, dodać fasolę, zioła i całość przyprawić.
Odstawić ana 2h do lodówki.
Podawać na pieczonych grzankach z masłem.