Składniki :
- szklanka bulionu warzywnego
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- czerwona papryka
- puszka białej fasoli
- papryczka chili [świeża]
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek [4 łyżki]
- łyżka posiekanego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Pokroić w kosteczkę, przyprawić i polać oliwą.
Chili posiekać, wymieszać z pomidorami, dodać przeciśnięty lub utarty na tarce czosnek, posiekaną drobno cebulę i czerwoną paprykę.
Warzywa zalać bulionem, dodać fasolę, zioła i całość przyprawić.
Odstawić ana 2h do lodówki.
Podawać na pieczonych grzankach z masłem.