Składniki :
- połowa małej białej kapusty
- połowa małej czerwonej kapusty
- 1 mały seler korzeniowy
- 2 duże pietruszki
- 2 małe marchewki
- 2 pory [białe i zielone części]
- szczypiorek
- 1 czerwona papryka
Sos :
- sok z jednej cytryny
- 1 małe świeże chili drobno posiekane
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu [najlepiej domowego]
- 1 łyżka keczupu
- 5 łyżek mleka
- 1 płaska łyżeczka musztardy
Wykonanie :
Wszystkie warzywa posiekać drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dokładnie wymieszać składniki sosu i gotowym sosem zalać wcześniej przygotowane warzywa. Całość dokładnie wymieszać by sos oblepił dokładnie wszystkie warzywa. Sprawdzić smak surówki i w razie konieczności jeszcze doprawić. Powinna być wyraźnie kwaskowa i ostra, lekko słodkawa i słona. Podawać do mięs pieczonych.