• połowa małej białej kapusty
  • połowa małej czerwonej kapusty
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2 duże pietruszki
  • 2 małe marchewki
  • 2 pory [białe i zielone części]
  • szczypiorek
  • 1 czerwona papryka
  • sok z jednej cytryny
  • 1 małe świeże chili drobno posiekane
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu [najlepiej domowego]
  • 1 łyżka keczupu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy

Wszystkie warzywa posiekać drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dokładnie wymieszać składniki sosu i gotowym sosem zalać wcześniej przygotowane warzywa. Całość dokładnie wymieszać by sos oblepił dokładnie wszystkie warzywa. Sprawdzić smak surówki i w razie konieczności jeszcze doprawić. Powinna być wyraźnie kwaskowa i ostra, lekko słodkawa i słona. Podawać do mięs pieczonych.