Składniki :

  • – dowolna ilość dużych steków wołowych z kością
  • – 4 ząbki czosnku
  • – mieszanka ziół – natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek
  • – 2 łyżki octu winnego
  • – szklanka oleju
  • – 2 łyżki musztardy
  • – łyżeczka suszonego majeranku
  • – pieprz kajenski w dość dużej ilości

– sól i pieprz

Wykonanie :

Zioła (o ile nie są suszone) umyć i drobno posiekać . Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć czosnek i zioła z octem, olejem, musztardą oraz majerankiem, dokładnie wymieszać . Przyprawić do smaku pieprzem kajeńskim i ponownie wymieszać . Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na 2 dni . Steki osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie (lub elektrycznym grill’u) . Grillować minutę, odwrocić i piec kolejną minutę . Czynność powtarzać aż do upieczenia się steków . Posolić dopiero po upieczeniu .