Składniki :
- – dowolna ilość dużych steków wołowych z kością
- – 4 ząbki czosnku
- – mieszanka ziół – natka pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek
- – 2 łyżki octu winnego
- – szklanka oleju
- – 2 łyżki musztardy
- – łyżeczka suszonego majeranku
- – pieprz kajenski w dość dużej ilości
– sól i pieprz
Wykonanie :
Zioła (o ile nie są suszone) umyć i drobno posiekać . Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć czosnek i zioła z octem, olejem, musztardą oraz majerankiem, dokładnie wymieszać . Przyprawić do smaku pieprzem kajeńskim i ponownie wymieszać . Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na 2 dni . Steki osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie (lub elektrycznym grill’u) . Grillować minutę, odwrocić i piec kolejną minutę . Czynność powtarzać aż do upieczenia się steków . Posolić dopiero po upieczeniu .