Składniki :
- ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki sosu paprykowo-pomidorowego [lub soku z kartonu]
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 świeże, drobno posiekane chili
- filety rybne [dowolna ulubiona ryba]
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- żółty ser
Wykonanie :
Na początku z gorących odlanych ziemniaków należy zrobić piure : dodać śmietanę, jogurt, sos paprykowo-pomidorowy, posiekany koperek, masło, chili i całość bardzo mocno zagnieść na puszyste i gładkie piure.
Filety rybne przyprawić solą i pieprzem i obficie polać sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo : równą warstwę piure, na to rybę, ser i powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników z tym, że ostatnią warstwą ma być ser.
Zapiekać w 180-200*C przez 1,5h.
Długość pieczenia zapiekanki zależy od grubości filetów rybnych dlatego w trakcie pieczenia [po godzinie[ należy sprawdzić czy ryba jest już gotowa.