Składniki :

  • ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki sosu paprykowo-pomidorowego [lub soku z kartonu]
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 świeże, drobno posiekane chili
  • filety rybne [dowolna ulubiona ryba]
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • żółty ser

Wykonanie :

Na początku z gorących odlanych ziemniaków należy zrobić piure : dodać śmietanę, jogurt, sos paprykowo-pomidorowy, posiekany koperek, masło, chili i całość bardzo mocno zagnieść na puszyste i gładkie piure.
Filety rybne przyprawić solą i pieprzem i obficie polać sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo : równą warstwę piure, na to rybę, ser i powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników z tym, że ostatnią warstwą ma być ser.
Zapiekać w 180-200*C przez 1,5h.
Długość pieczenia zapiekanki zależy od grubości filetów rybnych dlatego w trakcie pieczenia [po godzinie[ należy sprawdzić czy ryba jest już gotowa.